Disruptie, nu ook in de bouw

De Amerikaanse start-up Katerra presenteert zichzelf als de Tesla van de bouwsector, aldus Trevor Schick, president van Katerra Materials. Cobouw bericht over zijn presentatie in Amsterdam afgelopen week. Het bouwbedrijf realiseert door industrialisatie dat verspilling wordt voorkomen en een prijsreductie van 30 procent wordt gerealiseerd. In een sector waar bedrijven slechts 1 procent aan onderzoek en ontwikkeling besteden, kunnen disruptieve partijen als Katerra de boel flink opschudden.

Insight:
Katerra past veel innovaties toe zoals just-in-time management, prefabricage, slimme bouwpakketten voor de keuken en de badkamer, verregaande standaardisatie met beperkte opties en vaste plekken voor bedrading. Sommige innovaties zijn nieuw voor de bouwsector. De meeste zijn echter bekend en een groot aantal bouwers past deze reeds toe. Wat Katerra echter bijzonder maakt, is dat het vier jaar oude bedrijf met een schone lei begint en de innovaties meer gelijktijdig en verder doorvoert dan gevestigde bouwbedrijven. Het bedrijf heeft inmiddels 5000 werknemers en een beurswaarde van 4 miljard dollar, bijna viermaal die van BAM Groep.

Katerra heeft nadrukkelijk een andere kijk op de bouw. De aannemer ziet zichzelf als een technologiebedrijf en heeft mensen aan het roer met een achtergrond in de IT voor wie standaardisatie en just-in-time principes heel gewoon zijn. Katerra staat daarmee voor radicale innovatie en dus disruptie, terwijl gevestigde bouwbedrijven zich beperken tot het stapsgewijs doorvoeren van relatief kleine innovaties. Als gevestigde partij is het vaak lastig om radicaal anders te gaan werken of radicaal andere producten aan te bieden; deze bedrijven kampen met de wet van de remmende voorsprong.

De innovaties van Katerra raken precies aan alle voordelen van innovatie die ABN AMRO in het rapport ‘Achterblijven in hoogtijdagen’ noemt. Katerra standaardiseert zoveel mogelijk de grondstoffen, bouwelementen en de bouwconcepten, zodat het gemakkelijk voldoende schaalgrootte kan bereiken. Het bedrijf voert verder procesinnovatie door dankzij fabricage in de fabriek, just-in-time leveringen en foutloze on-site montage. Tot slot voert de nieuwkomer verregaande integratie van de bouwkolom door, door te werken met vaste partners en personeel.

De vraag is niet of die innovatieve aanpak van dergelijke disruptieve spelers naar Europa komt, maar wanneer. Schick geeft aan dat Katerra voor uitbreiding eerst kijkt naar grote bouwprojecten in landen met een grote bevolkingsgroei, zoals India en andere Aziatische landen, en Europa voorlopig links laat liggen. Dat geeft Nederlandse bouwers nog even tijd om te leren van de inzichten en werkwijze van deze nieuwe concurrenten.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: