Herbekijk het digitale werfbezoek aan de skischans in Genk

Op 28 januari organiseerde EUKA / Flanders Make in samenwerking met de Confederatie Bouw Limburg een werfbezoek aan de dry-slope skischans die momenteel op de site van Kattevennen (Genk) word gebouwd. Voor de realisatie van het nieuwe project wordt voortdurend dronetechnologie gebruikt (lees meer). Erik Ravijts, oprichter en mede-eigenaar van dronebedrijf Mapix, heeft al meerdere skischansen over de hele wereld gebouwd en getuigde samen met bouwbedrijf BCS Swinnen hoe drones hem helpen bij het ontwerpen van de meest optimale skipistes.

Om wille van de coronamaatregelen was het aantal plaatsen voor het fysieke werfbezoek erg beperkt. In groepjes van 1 of 2 personen konden deelnemers de werf ter plaatse bezoeken en informatiefilmpjes bekijken op de geplaatste beeldschermen. Daarnaast was het werfbezoek ook digitaal vanop afstand te volgen, door het bekijken van dezelfde informatiefilmpjes en een opname van de rondgang, waarna de deelnemers gezamenlijk in een live Q&A sessie vragen konden stellen aan de experts van het project, zowel ter plaatste als via videochat. Op die manier kregen bijna alle deelnemers ongeveer dezelfde beleving.

Herbekijk hieronder het digitale werfbezoek, waarin we je mee op sleeptouw nemen over de werf en we de verschillende video’s tonen over de voorbereiding en het verloop van de bouwwerken.

Erik Ravijts bouwt de schans in opdracht van Sport Vlaanderen en Stad Genk. De bal is aan het rollen gegaan zo’n 8 jaar gelden in Antwerpen. In nauw contact met de Belg Seppe Smits, absolute wereldtop in het snowboarden, heeft Ravijts er voor de wereldbekerwedstrijd Big Air snowboarden voor de eerste keer een skischans ontworpen. “Door in de ontwerpfase nauw samen te werken met Seppe, zijn we erin geslaagd een schans te bouwen die enorm goed onthaald werd door de snowboarders. Sindsdien zijn er verschillende aanvragen binnengekomen en ondertussen heb ik al verschillende schansen gebouwd over de hele wereld. Nu dus ook in Genk.” Lees hier meer over het project.

Drones worden almaar vaker ingezet in de bouwsector. Het is een van de industriële sectoren waar drones vandaag de dag hun meerwaarde al het meest aangetoond hebben. Hieronder kan je enkele interessante use cases terugvinden die aantonen hoe drones ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld inspecties van gebouwen en infrastructuren, maar ook in de voorbereidingsfase van nieuwe bouwwerken.

Deze drempelverlagende demonstratie kadert in de context van het Industrie 4.0 Proeftuin-project ‘Drones in de bouw en landbouw’ en kwam tot stand met de medewerking van Mapix, BCS Swinnen, Sport Vlaanderen, Stad Genk en VLAIO.