Toyota start met bouw hoogtechnologische stad van de toekomst

Japanse autobouwer Toyota heeft vandaag het startschot gegeven voor een project om een volledig technologisch verbonden stad te ontwikkelen. Het project zal zelfrijdende voertuigen, robotica en kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven van de inwoners integreren.
Deze experimentele wijk, ‘Woven City’ (Verweven Stad) genaamd, zal aan de voet van de bekende berg Fuji (Midden-Japan) worden gebouwd. Onderzoekers zullen er de nieuwste technologieën in een woonomgeving kunnen uittesten. Aanvankelijk zullen 360 uitvinders en werknemers van Toyota de proefkonijnen van het programma zijn. Later zal de wijk uitgebreid worden naar 2.000 inwoners.
De smart city maakt deel uit van de strategie van de Japanse fabrikant om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Veranderende regelgeving en consumentenvoorkeuren blijven de wereldwijde auto-industrie namelijk aanzetten tot meer milieuvriendelijkheid, efficiëntie en automatisering.

Het aantal ‘connected city-projecten’ neemt wereldwijd toe, met name in Noord-Amerika en China, met aan de ene kant Google, Apple, Facebook, Amazon en aan de andere kant de Chinese regering, samen met de lokale giganten Huawei, Tencent en Alibaba.

Toyota werd in 2020 opnieuw de grootste autoverkoper van de wereld met een verkoop van ongeveer 9,53 miljoen voertuigen, waarmee het zijn Duitse rivaal Volkswagen (9,3 miljoen) voorbijstak.